Danske svin æder stadig værdifuld regnskov

Af: Sofie Tind, senior skovrådgiver i WWF Verdensnaturfonden

Svineproduktionen i Danmark har værdifuld regnskov på samvittigheden. Det er under al kritik - især taget den danske befolknings utvetydige grønne mandat i betragtning. Der er behov for at skærpe lovgivningen og accelerere udviklingen af løsninger, der sikrer større bæredygtighed inden for dyrefoder.

Dugfriske data fra det brasilianske rumagentur, INPE, viste for nylig, at skovrydningen i Brasiliens regnskov i Amazonas er fordoblet i januar sammenlignet med 2019. De nye data antyder en øget risiko for, at skovrydningen i hele 2020 bliver værre end sidste år, hvor vi måtte se store dele af netop Amazonas og flere andre vigtige naturområder med høj biodiversitet gå op i røg.

En af de helt store kilder til brandene er produktionen af soja, som svinelandbruget herhjemme driver en væsentlig del af efterspørgslen på. En helt ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden viser, at 68 procent af Danmarks samlede sojaimport kommer fra områder i Sydamerika med høj risiko for afskovning. Det skal der gøres noget ved.

Derfor har vi store forventninger til, at den nye Dansk Alliance for Ansvarlig Soja kan skubbe på for at øge ambitionerne og bidrage til at finde løsninger, der sikrer ansvarlighed i sojaimporten til Danmark. Alliancen er et stærkt værktøj, der favner medlemmer på tværs af den danske del af varekæden, som forpligter sig til at sikre koordineret fremdrift mod, at al soja importeret til Danmark er produceret ansvarligt.

Politisk er der stor bevågenhed om emnet disse dage, både på EU-plan og herhjemme. Ordførere på tværs af partiskel har taget sagen om det danske aftryk på regnskoven op – og vi støtter blandt andet op om Enhedslistens aktuelle beslutningsforslag, om stop for import af kød og soja produceret som følge af afskovning i Brasilien. Beslutningsforslaget vil skærpe reglerne for danske virksomheders forsyningskæder og afføde pres på de internationale handelsselskaber.

Det er klart, at danske virksomheder ikke kan omstille hele forsyningskæden til bæredygtig segregeret soja fra den ene dag til den anden. Men allerede fra i morgen kan de gøre deres soja ansvarlig gennem RTRS-kreditter ligesom de allerede i morgen kan og bør sætte mål om absolut gennemsigtige forsyningskæder for bæredygtig segregeret soja i 2025. Herhjemme køber Arla allerede RTRS-kreditter, og i Sverige, Holland og Belgien er landbruget for længst skiftet fra den uansvarlige soja til certificerede løsninger. Det kan det danske svinebrug selvfølgelig også gøre. Og det vil koste under 1 øre per kilo svinekød.

Det er svært at forstå, hvad der holder svinelandbruget herhjemme tilbage, når forbrugerne er villige til at betale den lille ekstra pris, det vil koste for et kilo svinekød, og når supermarkederne samtidig har efterspurgt handling fra landbruget i årevis.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer