Panama Papers – skattely findes stadig...

Af Sara Jespersen, IBIS

Global gennemsigtighed og udveksling af skatteinformationer på tværs af grænser er nødvendig for at komme verdens mange skattely til livs. 7.600 milliarder dollars er i skattely. Milliarder og atter milliarder af dollars mangler med andre ord i skatteindtægter i de fattigste lande i verden.

I april blev det afsløret, hvordan milliarder af kroner stadig gemmes i skattely. DR Dokumentar, Politiken og en række medier verden over har fået adgang til et globalt læk af en enorm mængde data. Dokumenterne stammer fra et selskab i Panama, der hjælper rigmænd, sportsfolk og kriminelle med at gemme penge gennem skattelykonstruktioner i et af verdens mest lukkede skattely.

I dokumenterne findes hundredvis af danskere og danske selskaber. De benytter lokale stråmænd til på papiret at stå i spidsen for et selskab, en fond eller en trust. Men den reelle ejer af selskabet, hvis navn for eksempel de danske skattemyndigheder ikke har adgang til, har stadig den egentlige magt over midlerne.

Brug af skattely efterlader store budgethuller især i udviklingslande. Oxfam og IBIS har tidligere dokumenteret, hvordan 7.600 milliarder dollars er gemt i skattely verden over. 30 procent af de rigeste afrikaneres formuer, cirka 500 milliarder dollars, er blandt andet gemt af vejen i udlandet. Det betyder 14 milliarder dollars i manglende skatteintægter i Afrika om året.

Skatteunddragelse og skatteundgåelse efterlader med andre ord store huller i de offentlige budgetter og forhindrer de enkelte lande i at få de nødvendige skatteindtægter, der kan gøre underværker for at udrydde fattigdom og sikre en lige adgang til skolegang og uddannelse for alle.

IBIS kræver politisk handling nu. Det er nødvendigt – og det er muligt. Skattely skal sortlistes, de egentlige ejere af selskaber verden over skal registreres og gøres offentlige tilgængelige, og koncerner skal give indsigt i deres regnskaber, for hvert land de opererer i og forpligte sig til ansvarlig skattepraksis.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer