Bioøkonomipanel mister grønt aftryk, pressemeddelelse

Regeringen har smidt de grønne NGO’er ud af Det Nationale Bioøkonomipanel, og det risikerer at tippe balancen, mener NGO’erne

Hvordan kan vi i Danmark lave mere grøn biomasse, som eksempelvis kan erstatte de store mængder soyaprotein, der hvert år importeres til svineproduktion? Det er et af de spørgsmål som det Det Nationale Bioøkonomipanel har undersøgt og rådgivet politikerne om siden 2013. Regeringen satte panelet på pause sidste år, men nu genstartes det af Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Desværre har han valgt at smide de grønne organisationer - Danmarks Naturfredningsforening, WWF og Det Økologiske Råd - ud. Panelet skal have et øget erhvervsfokus, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge direktør i Danmarks Naturfredningsforening Søren Bojer Nielsen, så er det rigtig trist, at man ikke længere vil have de grønne organisationer med i panelet.

-Vi har været utrolig glade for at deltage i panelet, og vi frygter, at et ensidigt erhvervsfokus vil skade hensynet til den grønne omstilling, så det bliver en omstilling på erhvervets præmisser med mindre hensyn til natur og miljø, siger Direktør i Danmarks Naturfredningsforening Søren Bojer Nielsen.

Bioøkonomipanelet er tidligere kommet med forslag til f.eks. at bruge græs i grønne bioraffinaderier, som kan producere proteinfoder. Det kan erstatte importeret soja, samt levere en rest som kan bruges til biogasanlæg. Forslaget blev fulgt op i foråret med udmøntning af Klimapuljen, hvor der blev afsat foreløbig 8 mio. kr til et storskalaforsøg med grøn bioraffinering.

Det er ikke første gang, at den nuværende regering laver ensidigt sammensatte udvalg og paneler. Det samme skete med f.eks. Implementeringsrådet og med Advisory Board for cirkulær økonomi, som kun bestod af erhvervsrepræsentanter. Ifølge Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, så undervurderer regeringen den konstruktive diskussion, der er mellem aktørerne.

-Danmark er kendt i omverdenen for sin gode samarbejdskultur. Vi håber, at regeringen vil genoverveje sagen og alligevel søge dialogen med civilsamfunds organisationerne, siger Christian Ege.

På vegne af:
Christian Ege, sekretariatsleder, Det Økologiske Råd
Søren Bøjer Nielsen, direktør, Danmarks Naturfredningsforening
International chef Jacob Fjalland, WWF Verdensnaturfonden
Tarjei Haaland, klima- og energirådgiver, Greenpeace
Jakob Kronik, leder for internationalt samarbejde, Verdens Skove
Lars N. Jensen, senioranalytiker, Vedvarende Energi

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer