Stop støtten – eller hold GGGI i kort snor

Af Peter With, programkoordinator, CARE Danmark

Marts 2014

Mogens Jensens første pressemeddelelse som ny handels- og udviklingsminister var udmeldingen om at regeringen vil sikre fortsat dansk støtte til GGGI. Det var noget af en overraskelse – efter at GGGI har givet anledning til den ene skandale efter den anden: Lars Løkkes rejser på første klasse for det sydkoreansk-baserede klimainstitut, pressens afdækning af omfattende rod i økonomien og dårlig håndtering af sagen i Udenrigsministeriet, som fik udviklingsminister Christian Friis Bach til at gå af.

Efter denne udmelding har Udenrigsministeriet dog sendt sagen i offentlig høring for at få bidrag til en udviklingsfaglig vurdering af støtten til GGGI, før sagen drøftes i Folketinget og den endelige beslutning træffes. Danske NGO’er har sendt to høringssvar: Et fra MS, Folkekirkens Nødhjælp, Ibis og Red Barnet, som melder klart ud, at støtten til GGGI skal stoppes; og et fra CARE hvor vi udtrykker stor betænkelighed, og opfordrer regeringen til at holde GGGI i kort snor og kun støtte foret år; ikke flere penge medmindre GGGI retter ind efter danske prioriteter og dokumenterer fokus på fattigdomsorientering og inddragelse af civilsamfundet.

Debatten om GGGI har handlet om rod i økonomien og ekstravagant omgang med den klimafinansiering, som skulle gavne fattige mennesker med omstilling og klimatilpasning. Som udviklingsorganisationer efterlyser vi mere fokus på de fattige og på indholdet i GGGIs arbejde. Vi støtter GGGIs formål om at hjælpe udviklingslande med at udvikle strategier for grøn omstilling, men vi savner at se resultater fra GGGI. Det er afgørende at sikre, at fattige og marginaliserede grupper ikke udelukkes eller skades af nye grønne politikker, regulering og investeringer – det siger UMs egen strategi. Men dette perspektiv er helt fraværende i Ministeriets forslag til fremtidig støtte til GGGI. Grundlæggende bør organisationen underkastes de samme krav til resultater som alle andre organisationer og vi som NGO’er skal dokumentere.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer