Endelig udsigt til EU-lovgivning om ansvarlig virksomhedsadfærd

Af: Sanne Borges, Senior Advisor, Amnesty International

Didier Reynders, der er EU-kommissær for retlige anliggender, udtalte i slutningen af april måned, at Europa-Kommissionen vil introducere lovgivning om ansvarlig virksomhedsadfærd. Nærmere bestemt skal det være lovpligtigt for europæiske virksomheder at udøve nødvendig omhu/due diligence på miljø- og menneskerettighedsområdet. Forslaget forventes fremsat tidligt i 2021 og vil indeholde bestemmelser om både ansvar, håndhævelsesmetoder og adgang til erstatning for skadelidte.

Frivillighed leverer ikke efter hensigten

Kommissær Reynders’ udmelding kommer kort tid efter offentliggørelsen af Europakommissionens undersøgelse af, hvilke reguleringsveje, der er på området. Undersøgelsesrapporten peger på fire muligheder: fortsæt som nu, nye frivillige guidelines, nye rapporteringskrav eller introduktion af lovkrav til virksomheders due diligence indsats.

Som del af undersøgelsesrapporten har EU-kommissionen lavet en survey med 630 deltagere, herunder 334 virksomheder, og undersøgt den juridiske ramme i 12 af EU’s medlemslande. Rapportens konklusion er, at lovkrav til virksomheders due diligence indsats på miljø og menneskerettighedsområdet vil give det største, positive udbytte i forhold til at reducere negativ indvirkning på menneskerettigheder og miljø fra virksomheder og i deres leverandørkæder. Rapporten understreger desuden, at kravene skal gælde for alle virksomheder uanset størrelse. Undersøgelsen understreger også, at brugen af frivillige foranstaltninger ikke leverer efter hensigten, hvilket yderligere bekræfter behovet for lovpligtige regler på EU-niveau.

Den foreløbige kulmination på 10 års NGO-indsats

EU-kommissær Reynders udmelding om at EU-Kommissionen vil komme med et lovforslag har været længe undervejs. I over 10 år har et stort antal NGOer arbejdet for, at det skal være lovpligtigt for virksomheder at vise respekt for mennesker og miljø i forbindelse med deres verdensomspændende aktiviteter. Det er positivt at både fagbevægelsen, forbrugerorganisationer og nu også investorer og førende virksomheder støtter op om NGOernes krav.

Danmarks bør gå foran

EU-lovgivning er dog ikke lige rundt om hjørnet. Det kan stadig tage lang tid før lovgivningen bliver til noget og før den bliver implementeret i EU's medlemslande. Derfor er der brug for, at Danmark ikke bare læner sig tilbage og afventer, hvad der kommer fra EU. Danmark bør i stedet være med til at gå foran sammen med andre af de lande, som vi normalt sammenligner os med, herunder bl.a. Holland, Finland og Norge. I disse lande arbejdes der både på at påvirke EU-processen positivt og på at gå foran med et godt eksempel ved selv at indføre lovgivning, der kan inspirere EU og andre lande. Danmark bør gøre det samme. Bl.a. ved at gøre lovgivning gældende for både virksomheder og investorer.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer