Corona må lede til øget grøn omstilling

Af Troels Dam Christensen, sekretariatsleder 92-gruppen

I denne Corona-krisetid oplever vi, at næste alle andre politiske processer sættes på stand-by. Det gælder også for den grønne omstilling. Internationalt er de store og vigtige FN COP møder på både klima og biodiversitet, der skulle finde sted her i år, nu udskudt til i 2021. Det er alvorligt, for på begge topmøder, skulle der efter planen landes nye vigtige aftaler, der er afgørende for, om det lykkes at bremse de globale klimaændringer og tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed. Udsættelsen, og det at den politiske og offentlige opmærksomhed nu er flyttet til Corona-krisen, betyder, at presset på landene for at handle aftager – og det på et tidspunkt, hvor vi har kritisk brug for at holde presset på de politiske beslutningstagere, for at sikre de nødvendige fremskridt.

I Danmark er de politiske processer på den grønne omstilling også blevet forsinket. Det vigtige arbejde med en ny dansk klimalov og den opfølgende klimahandlingsplan, der ellers lige var ved at komme op i gear, er nu forsinket – med en uvis tidsplan.

Samtidigt risikerer Corona-krisen at forstærke argumenterne i mod den grønne omstilling. For med de store udgifter til Corona-krisen, ”har vi jo ikke råd til den grønne omstilling”, og ”vi kan da slet ikke kræve mere af erhvervslivet nu, hvor de er presset af Corona-krisen”. Argumentet vil være, at oven på Corona må den grønne omstilling vente, til vi får råd igen – Altså først ”back to business” som er ”business as usual”. Det argument bliver allerede fremført af aktører både i Danmark, EU og resten af verden - og i Danmark har vi allerede oplevet det første parti løbe fra aftalen om et klimamål på 70% i 2030 med henvisning til Corona-krisen.

Heldigvis er der også mange, der argumenterer for det modsatte. At der nu er en enestående chance for en grøn genstart. At vi med de store økonomiske stimulus-pakker, der pumpes ud i landende verden over, har en unik mulighed for netop at fremme den grønne omstilling, frem for en tilbagevenden til den ikke bæredygtige virkelighed før Corona.

I EU taler EU Kommissionen om at de store investeringer ifm. Corona skal støtte ”Green Deal” planen for EU. Og den danske klimaminister har taget initiativ til et brev fra nu 17 EU lande for at fremme sammentænkningen, lige som han for nylig var medvært for et stort internationalt møde, der samlede lande og lederne aktører på verdensplan, for at diskutere, hvordan man kan sikre at verden efter Corona bliver grønnere. Samtidigt efterlyser en lang række aktører, også fra erhvervslivet, at tingene nu tænkes sammen.

Det er godt, for det er en afgørende kamp, vi er vidner til. Vil Corona resultere i en forsinkelse af den grønne og bæredygtige omstilling. Hvis så, vil det være katastrofalt, for vi har kun meget kort tid til at nå de nødvendige klima og bærdygtighedsmål. Eller vil Corona-krisen, og den økonomi og handlekraft den udløser, i stedet kunne bruges til at levere den accelererede grønne og bæredygtige omstilling, vi så kritisk har brug for.

I sidste ende kommer det til at afhænge af den politiske handlekraft. Tør vores politikere og beslutningstagere tage de rigtige beslutninger. Det handler om at investere støtte-kronerne rigtigt - i vedvarende energi, energieffektivisering, grøn transport osv. Men det handler ikke bare om, at skubbe flere penge i grøn retning, det handler også om at turde stille krav om grøn og bæredygtig omstilling, fra de aktører, der nu skal modtage milliarder i støttekroner. Hvis flybranchen vil reddes, må den også gå mere aktivt end i den grønne omstilling. Hvis landbruget skal modtage støttekroner, må man være villig til at gå længere i omstillingen. Kort sagt, hvis vi som samfund både nationalt og internationalt skal redde erhvervslivet, må erhvervslivet også vise samfundssind og yde sit tilbage til fællesskabet i forhold til den grønne og bæredygtige udvikling, vi har brug for.

Det er regeringerne, der sidder på de statslige støtte-kasser og dermed også dem, der nu har en unik mulighed for at stille de rigtige krav og støtte det rigtige. Kun hvis de gør det, kan vi sikre, at Corona-krisen leder til den nødvendige accelererede grønne og bæredygtig omstilling og ikke det modsatte. Vi har ikke tiden til, først at skulle tilbage til ”business as usual”.

Enhver krise er også en mulighed for ændring – men kun hvis nogen griber muligheden og handler.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 26 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer