Gå på gaden for en mangfoldig klimakamp

Af Selma de Montgomery og Simon Haakonsson fra FridaysForFuture København

Klimastrejke / Green Friday den 29. november

Mange tror at den grønne dagsorden står højt efter det grønneste valg i Danmark til dato. Alle såkaldte grønne partier vandt frem mens de mindre grønne så massiv tilbagegang. Sød musik for enhver klimakrigers ører og et håb om at klimaaktivister landet over, endelig kunne få store dele af deres fritid tilbage.

Sådan skulle det være, og sådan blev det… næsten.
Klimalovsforhandlingerne er netop nu i gang. Der er konsensus blandt alle regeringspartierne om at ville reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030. Guld og ekstra grønne skove! Dejligt! Men ligesom med parisaftalen, er ambitionen ikke noget at fejre. At nå i mål handler jo ikke kun om at definere målstregen. Det handler om hvordan man sætter i gang, accelerer og vedligeholder kursen. Og det er lige netop derfor, at befolkningen skal blive ved med at holde politikerne i ørerne, når de mister visionen, og overvejer nye olieboringer i Nordsøen for profit. 


Det er blandt andet derfor at der den 29. november bliver holdt klimastrejke - for at bibeholde det politiske pres på regeringen. Visionen for klimastrejken er, at vi mobiliserer alle hjørner og kroge af den danske befolkning i en mangfoldig klimakamp - på tværs af alder, køn og andre opdigtede fordomme, som splitter både samfundet og klimakampen ad. Målet er at vise politikerne, at enten så tilslutter de sig den kollektive og brede klimakamp, eller også gør de intet.

Klimastrejken bliver også en dag, hvor vi fejrer Green Friday. Green Friday er et håbefuldt koncept, hvor vi gør op med Black Friday som er sammenfaldende med klimastrejken. Vi skal fejre forbrugerfikseringens endeligt og byde en ny æra i klimakampen velkommen. En æra hvor vi ikke længere er “bevidste forbrugere”, men bedriver en kollektiv og konstruktiv klimakamp.

Vi har brug for alle. Den grønne kamp er ikke vundet. Og det er derfor at vi skal gå på gaden igen og igen, så hverken politikerne eller samfundet glemmer kampen for klimaet. 

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 24 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer