Hvordan lyder ligestilling i 2023?

Af: Mona Birch Torbensen, frivillig ambassadør for ligestilling hos FN-forbundet og KULU

En ny podcastserie er ude med perspektiver fra Katherine Richardson, Eva Smith, Christina Krzyrosiak og flere banebrydende kvinder.

Tilbage i 1995 stod en ung Hillary Clinton på talerstolen i Beijing. FN havde samlet repræsentanter fra hele verden for at afholde en af den mest skelsættende verdenskvindekonferencer nogensinde. Og fra talerstolen lød de ikoniske ord: ”Human rights are women’s rights. And women’s rights are human rights.”

Jeg var to år dengang man i Beijing vedtog en plan for at opnå ligestillingen af mænd og kvinder i hele verden. ’Beijing Declaration and Platform for Action’ var en slags menneskerettighedserklæring på ligestillingsområdet, som har været dagsordensættende lige siden. Men som mange unge i dag ikke kender til.

Da jeg 27 år efter erklæringen blev vedtaget, startede min research om ligestilling i Danmark til podcasten Den Halve Verden, landede jeg først inde på Transportministeriets hjemmeside. Og det er ikke fordi transportministeriet er et særligt woke ministerie. Det var bare sådan, at arbejdet for ligestilling i Danmark i 2022 lå under vores Transportministerie. Hvad fortæller det om vores opfattelse af ligestilling i Danmark?

Tingene rykker heldigvis stadig på sig. I år har vi fået det nye Digitaliserings- og Ligestillingsministerie og man kan håbe, at det officielle arbejde med ligestilling nu ikke i samme grad som tidligere kommer til at stå i skyggen af andre, traditionelt tungere vægtede politiske emner. Man skulle næsten tro, at der er skelet til temaet for dette års kvindekommission i FN, CSW67, der løber af stablen i New York d. 6. – 17. marts: ”Innovation and technological change, and education in the digital age for achieving gender equality and the empowerment of all women and girls”. Der er altså ingen grund til ikke at have høje forventninger til vores nye ligestillingsminister Marie Bjerre, der også deltager i New York, og til at vi alle benytter momentum til at tale ligestillingsområdet op.
FN-forbundet og Kvindernes U-landsudvalg står bag initiativet ’Ungeambassadører for Beijing +30’, hvor unge frivillige spreder viden og inspirerer andre unge til at engagere sig i debatten om ligestilling på nationalt og globalt plan. Som ungeambassadør har jeg været med til at skabe podcasten ’Den Halve Verden’, der stiller spørgsmålet: ”Hvordan lyder ligestilling i 2023?”. Og en række seje kvinder - Katherine Richardson, Eva Smith, Christina Krzyrosiak, Sarah Hellebek, Mikkeline Thomsen og Rikke Rønholt – har sagt ja til at være med til at sprede demokratisk selvtillid.

Ligestilling fortjener mere dedikeret opmærksomhed og flere nysgerrige samtaler i Danmark – det håber jeg, at podcasten kan være med til at sætte skub i.

Du kan lytte til Den Halve Verden her:
Spotify: Den Halve Verden | Podcast on Spotify
Apple Podcast: Den Halve Verden on Apple Podcasts

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer