EU's Fit-For-55 pakke

Af Christian Ege og Christian Jarby, Rådet for Grøn Omstilling

EU-kommissionen udsendte d. 14. juli sin store Fit-for-55 pakke, der skal realisere EU's nye mål om 55% reduktion af klimagasudledning i 2030. Pakken indeholder en række vigtige landvindinger, men også en række svagheder, f.eks. inden for transport. EU-kommissionen vil forbyde salg af benzin- og dieselbiler fra 2035, hvilket er banebrydende, selv om vi ønsker et hurtigere forbud, og Danmark stiler f.eks. efter 2030.

Det er et fremskridt, at kommissionen vil lægge skibsfarten ind under EU's CO2-kvotesystem, og at det foreslås, at beskatte flybrændstof. Til gengæld er forslagene vedrørende skibe ikke stærke nok til at sikre overgang til reelt CO2-neutrale brændstoffer som f.eks. ammoniak. Og det er uhyre svagt, at kommissionen foreslår et mål om kun 0,7% elektrofuels (baseret på bl.a. brint fra VE-strøm) i flybrændstof. Det skriger til himlen ift. det, vi hele tiden hører - at vi blot kan fortsætte med at øge flyvningen i håb om overgang til grønne brændstoffer.

Det er glædeligt, at kommissionen vil skærpe det stærkt forældede Energibeskatningsdirektiv fra 2003 og hæve afgiftsniveauet – men det foreslåede niveau er stadig alt for uambitiøst. Desuden bør beskatningen også omfatte afbrænding af biomasse, som også er klimabelastende, samtidig med at specielt de små individuelle anlæg er stærkt luftforurenende og dermed sundhedsskadelige.

Der er også gode fremskridt i forslaget vedrørende udslip fra brug af landjord, i landbrug og skovbrug – det såkaldte LULUCF. Her sættes mål på EU-niveau for dette udslip, baseret på de reelle udslip og ikke blot bogføringsresultater. Desuden indføres en økonomisk straf ved manglende opfyldelse af målene. Derimod er vi imod, at kommissionen vil lave fleksibilitet, så f.eks. manglende opfyldelse af mål i landbruget kan kompenseres ved større CO2-optag i skovene. Dette er særligt alvorligt, idet en meget stor del af landbrugets udslip er metan fra husdyrene, og vi ved i dag, at metans klimaeffekt på kort sigt er stærkt undervurderet. Nærmere bestemt er metans drivhusfaktor på kortere sigt ca. 85 gange CO2’s og ikke 25, som man hidtil har regnet med. Og den kortsigtede effekt, over de næste 10-20 år er helt afgørende, bl.a. ift. om vi når de såkaldte tipping points, hvor klimaforandringerne blot vil fortsætte, også selv om vi stopper de menneskeskabte udledninger.

Energieffektiviseringsdirektivet (EED) fastlægger mål for energieffektiviseringsindsats i alle sektorer. Direktivet bygger på ’Energieffektivitet først’, dvs. at mulighederne for reduktion af energiforbrug i forbrugsleddet skal udtømmes før skift af brændsel eller andre tiltag tages i brug – som led i målet om at nå 55 % CO2-reduktion i 2030. Den grønneste energi er den, der aldrig bliver brugt. Der er allerede med kendt teknologi store potentialer for energieffektivisering inden for bygninger og industri. Den tekniske udvikling inden for automatisering og digitalisering skaber nye muligheder. Samtidigt skaber energieffektivisering, specielt i bygninger, mange job og bidrager til forbedret indeklima, sundhed og komfort.

Vi støtter derfor, at Kommissionen foreslår en skærpelse af målsætningerne for energieffektivitet. Men der er behov for et højere ambitionsniveau. Forslaget skærper målet for forbedring af energieffektivitet for EU som helhed fra 32,5 til 36%. i 2030. Vi mener, at den nye målsætning skal være på 40%, at den skal fordeles ud på de enkelte medlemslande, og de bindende forpligtelser til opnåelse af nye besparelser skal hvert år skærpes tilsvarende.

Se mere her:
https://rgo.dk/raadet-for-groen-omstilling-eus-klimapakke-kalder-paa-hoejere-ambitioner/  
https://rgo.dk/wp-content/uploads/RGO-hoeringssvar-energibeskatning.pdf 
http://rgo.dk/wp-content/uploads/FF55-Hoeringssvar_Refuel-aviation_.pdf 
http://rgo.dk/wp-content/uploads/FF55-Hoeringssvar_Refuel-Maritime_.pdf 
https://rgo.dk/wp-content/uploads/RGO-Hoeringssvar-LULUCF.pdf 

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer