Støttepartier, vismænd og ny rapport presser regeringen: Aflys den 8. udbudsrunde.

Af Jonathan H. E. Truelsen, policy assistent i Greenpeace 

Danmark kan ikke kandidere til at blive en global klimaleder og samtidig forlænge oliejagten. Regeringens støttepartiers krav om aflysning af den 8. udbudsrunde bakkes op af ny rapport, og selv de økonomiske vismænd har argumenteret for, at aflysning af udbuddet kan give mening.

Den 8. udbudsrunde ligger i kølvandet af Nordsøaftalen fra 2017 og i alt fire selskaber har ansøgt om at lede efter mere sort energi. Det kan give dem rettigheder til at udvinde råstoffer frem til minimum 2055 - lang tid efter, at den grønne omstilling skal være i mål.

En nyligt udgivet rapport fra Oil Change International understreger, at den danske produktion er direkte på kant med videnskaben og Paris-aftalen. I eksisterende felter findes der allerede flere fossile brændsler, end kloden kan tåle, at vi brænder af, hvis den globale opvarmning skal bremses ved højst 1,5 grad, som Paris-aftalen sigter efter. Der er ingen ræson i at give tilladelser til yderligere efterforskning af råstoffer, som verden alligevel ikke må forbruge, hvis man vil undgå klimakaos.

Rapporten dementerer myten om, at en afvikling af den danske produktion af olie og gas vil lede til tilsvarende øget produktion i andre lande. Dette bekræftes af økonomisk vismand Lars Gårn Hansen, professor på Københavns Universitet, som til Dagbladet Information har udtalt: “At der vil være en klimamæssig positiv effekt ved at reducere udbuddet fra den danske del af Nordsøen, er jeg ikke et øjeblik i tvivl om” .

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har hidtil forholdt sig tavs i sagen og er nu kaldt i samråd af Alternativet og Enhedslisten. Begge partier har længe presset på for en udfasning af olie- og gasproduktionen. Denne holdning nyder nu også opbakning fra SF og Radikale Venstre . Tilsammen udgør de fire partier en stemme, som ministeren ikke bør sidde overhørig. En afvisning af nye licenser, bør følges op af en organiseret udfasningsplan, der også tager hånd om de ansatte i olie- og gassektoren.

En beslutning om at stoppe Nordsø-produktionen vil ikke være dansk enegang, men vil kunne sprede sig som ringe i vandet. Frankrig, Costa Rica og New Zealand m.fl. har droppet eller sat udløbsdato på jagten efter mere olie og gas. Danmarks placering, som den tredjestørste vesteuropæiske producent af olie og gas, kan veksles til en position som en af de førende klimaledere. Men det kræver, at regeringen giver afslag på nye licenser og påbegynder den nødvendige udfasning.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer