Klimaneutralt landbrug i 2050: Ambitiøst mål eller varm luft?

Af: Thyge Nygaard, Landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening

Landbruget har i de sidste uger været på banen med flere klimaudspil. Først kom Danish Crown, og hurtigt herefter fulgte både Arla og Landbrug og Fødevarer. Man kan vælge at tolke dette på flere måder, men det er påfaldende, at landbruget tilsyneladende er langt mere klar til handling på klimafronten, end regeringen har været. For mig er der ingen tvivl om, at landbruget har set skriften på væggen med hensyn til klimaudfordringen, ikke mindst fordi deres store afsætningsvirksomheder, slagterier og mejerier, direkte møder de stadig mere klimabevidste forbrugere, som i højere og højere grad efterspørger produkter med en bedre klimaprofil. Det har vi i DN da også mærket, idet der ikke skulle mange sværdslag til, før at vi kunne gå sammen med Landbrug og Fødevarer om det fælles udspil, hvor vi anbefaler, at der skal tages 100.000 ha landbrugsjord ud af drift af hensyn til klima og natur. De ved godt at platformen brænder.

Hvis man ser på de tre udspil fra landbruget, har de et fælles mål om at de skal være klimaneutrale, eller netto 0 udleder, i 2050. Mange har påpeget, at det er yderst ambitiøst og at vi med den nuværende teknologi, ikke kan forvente at målet bliver opfyldt. Det er landbrugets top også fuldt bevidste om og deres svar om, at man jo heller ikke havde teknologien på plads, da J.F. Kennedy i 1962 annoncerede, at USA ville sætte en mand på månen inden udgangen af årtiet, er svært at opponere imod. Man skal have et klart mål at styre efter.

Der er ingen tvivl om, at Arla er dem, der er nået længst. De har bl.a. indført klimaregnskaber for alle deres leverandører og dette har vist sig at være et yderst effektivt redskab til at udpege de mest klimaeffektive producenter. Virkeligheden viser, at der er blandt landbrugene er stor forskel på deres udledning af klimagasser og alene med Best Practice eksempler, kan man løfte bunden betragteligt. Derudover har Arla mulighed for at arbejde med hele værdikæden, fra produktion af foder, transport af produkter over energiforbrug ved produktionen til emballage. Og ikke mindst kan de stille krav til deres leverandører langt ud over den politisk fastsatte regulering.

Man må også sige, at udspillet fra Danish Crown er noget mere luftigt end Arlas og de har svært ved at anvise konkrete virkemidler. Godt nok vil de indføre et certificeringsprogram, men vi mangler fortsat at se det omsat til aktiv handling. I det hele taget, skal vi fremover følge op på landbrugets løfter, så det ikke bare ender som varm luft.

Se udspillene her:
https://www.danishcrown.dk/presse/nyheder/danish-crown-klar-med-baeredygtighedsmaal/

https://www.arla.dk/om-arla/nyheder/2019/pressrelease/fremtidens-mejeriprodukter-skal-vaere-klima-neutrale-2845584/ 

https://lf.dk/viden-om/klima 

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer