En udviklingspoltiskstrategi 'in the making'

Af: Jacob Fjalland, International programchef, WWF Verdensnaturfonden

Juni 2016

En ny strategi for dansk udviklingssamarbejde har været under udarbejdelse i noget tid - og vi nærmer os slutspurten. Den nye strategi kommer efter et historisk år, hvor vi fik 17 nye verdensmål og en global klimaaftale, og det ser da også ud til, at især de nye verdensmål kommer til at spille en væsentlig rolle i udviklingsstrategien. Spørgsmålet er dog, om strategien reelt vil bringe Danmark på rette kurs til at bidrage bedst muligt til at løse de store udfordringer verden står over for. Eller om vi bare kommer til at udvælge de dele af de nye verdensmål, der passer godt ind i vores snævre egeninteresser, og så ignorere, at det også er i ”Danmarks interesse” at sikre en verden i balance også på lang sigt, ved at investere i udvikling, miljø og menneskerettigheder i verdens fattigste lande.

I en verden hvor belastningen af økosystemer og naturressourcer aldrig har været større, og hvor klimaet forandrer sig, er det helt afgørende, at vi også har fokus på miljømæssig bæredygtighed af de udviklingsprocesser vi investerer udviklingsbistanden i. Vi har for længst overskredet grænsen for, hvad jordens økosystemer og klima kan holde til. De negative miljø- og klimapåvirkninger truer med at undergrave den sociale og økonomiske udvikling nu og her.

Indsatser på områder som bæredygtig energi (mål 7), ansvarlig produktion og forbrug (mål12) og klimaforandringer (mål13) skal ikke kun ske i vækstlandene, hvor der er en oplagt business case for danske virksomheder. Det er af afgørende betydning at økonomisk og social udvikling i de fattigste lande fra starten sker på en ansvarlig måde, så de undgår de negative konsekvenser af miljøproblemer som vi ser i vækstøkonomierne.

Den udviklingspolitiske strategi kan langt fra alene løfte Danmarks ansvar for at bidrage til de nye verdensmål. Særligt indenfor ansvarlig produktion og forbrug samt klimaforandringer vil det have endnu større betydning, hvordan vi bidrager gennem vores globale handel, produktion og forbrug. Danmark har unikke muligheder for at gå forrest og vise, hvordan vi kan skabe en bæredygtig verden, men lige nu ser det desværre ud til, at regeringen har overladt det ansvar til den nye udviklingsstrategi med en relativ snæver definition af ”Danmarks interesser”. Det billede håber vi kan ændre sig i færdiggørelsen af den nye strategi og formuleringen af en samlet dansk handlingsplan for Danmarks indsats for at opfylde alle 17 verdensmål.

Vi ser frem til den videre dialog på Folkemødet og i andre fora. God arbejdslyst alle sammen.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer