Vil Ban Ki-moon klimatopmødet vende klima-udviklingen?

Af Troels Dam Christensen, koordinator i 92-gruppen

Maj 2014

For nyligt vurderede en af de ledende videnskabsfolk i FN’s klimapanel Ottmar Edenhofer, at muligheden for at holde de globale klimaændringer til 1,5 graders temperaturstigning, må anses for at være tabt. De 1,5 grader er ellers den målsætning, de små østater og andre sårbare lande har kæmpet for i de internationale klimaforhandlinger, fordi højere temperaturstigninger kan gøre deres lande ubeboelige.

Samtidigt var april i år den første måned i menneskehedens historie hvor målinger af CO2 i atmosfæren oversteg 400 ppm hele måneden. Indholdet af CO2 i atmosfæren var ca. 280 ppm før industrialiseringen, og nåede for første gang mere end 400 ppm i maj 2013, og allerede nu et år efter altså en hel måned med højere tal.

En skræmmende udvikling. Vi er hastigt på vej mod at låse os fast på ødelæggende globale klimaændringer, med mindre vi alvorligt ændre kurs de kommende få år.

Derfor må verdens lande nu indse, at den nødvendige handling ikke kan udskydes mere. At den internationale klimaaftale, der skal indgås i Paris i 2015, må være det afgørende vendepunkt. Desværre bevæger den internationale forhandlingsproces sig ikke hurtigt nok i den rigtige retning. Der må mere til. Måske er der håb i det internationale klimatopmøde, som FN’s generalsekretær Ban Ki-moon har indkaldt verdens ledere til i september i år. Her skal de, sammen med erhvervsledere og civilsamfundsrepræsentanter, komme med nye løfter og initiativer, der kan bringe mere fremdrift i klimaindsatsen og processen frem mod den nye klimaaftale i 2015.

Den danske regering må gøre alt hvad der er muligt for, at Ban Ki-moon mødet får så stor positiv effekt som muligt. Statsminister Helle Thorning Schmidt har en nøglerolle og må de kommende måneder prioritere forberedelsen af topmødet, herunder arbejde aktivt på at andre statsledere, lande og aktører giver topmødet topprioritet.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer