TTIP kan potentielt skabe udvikling, men det kræver knofedt

Af Nils Brøgger Jakobsen, kampagne- og politikchef i Mellemfolkeligt Samvirke

Maj 2014

Handels- og Udviklingsminister Mogens Jensen og jeg kommer begge fra den af del af landet, hvor vi plejer at have det, vi kalder en sund skepsis. Måske derfor har jeg af flere omgange udtrykt min skepsis i forhold til TTIP-forhandlingerne vedrørende en fælles EU-USA frihandelsaftale. I dette nyhedsbrev syntes jeg, at Mogens Jensen fremstår for optimistisk i forhold til TTIP forhandlingerne, om end vi langt fra kender det endelige forhandlingsresultat.

TTIP kan potentielt blive en fornuftig aftale, men jeg har bestemt også min skepsis og hvis man har armene jublende i vejret, frem for at iføre sig knofedt og kritisk engagerer sig i forhandlingerne, så bliver resultatet derefter. En ting er sikkert, de store industrigiganter er trukket i arbejdstøjet og deres prioritet er forståeligt at mele egen kage frem for at hjælpe verdens fattigste. Ideen om ISDS mekanismen er jo ikke opstået ud af det blå. Den vil netop stille internationale virksomheder stærkere overfor demokratisk besluttede initiativer for regulering.

Forhandlingerne mellem EU og USA er meget ambitiøse. Derfor er det svært at forstå, hvordan ministeren kan skrive, at ”fattige landes adgang til det europæiske marked vil være nøjagtig den samme efter en aftale”. Forhåbentligt bliver udviklingslandenes vilkår ikke dårligere, men de bliver i al fald påvirket. Den største barriere for udviklingslandene i forhold til EU og USA er ikke længere de finansielle toldbarrierer, men de tekniske – altså fødevarestandarder og lignende. Det er netop disse standarder man vil ændre og ensrette i forbindelse med TTIP forhandlingerne – det kommer selvsagt til at have indflydelse på udviklingslandene.

Mogens Jensen skriver endvidere, at fælles standarder mellem EU og USA vil være et bidrag til udviklingen af nye globale standarder. Det har han helt sikkert ret i. Præcis derfor mener vi i Mellemfolkeligt Samvirke, at udviklingslandene burde sidde med bordet under disse forhandlinger. Vi lever i en global verden – derfor bør gældende standarder for handel vedtages globalt. Handel kan skabe udvikling, men det kræver et bredere fokus end bare vækst og eksporttal. Vi frygter, at TTIP forhandlingerne vil underminere verdenshandelsorganisationen WTO og den juridiske domstol herunder. Hvis WTO udfordres yderligere bliver vi alle tabere, men særligt verdens fattigste der har brug for retfærdige globale spilleregler.

Via et 92-gruppe mandat deltog jeg i WTO-ministerrådsmødet på Bali i december. Endeligt lykkedes det, at få forhandlingerne om Doha-Udviklingsrunden tilbage på sporet, men hvis vi om fire år skal nå en afslutning på forhandlingerne, som i særlig grad skal fremme udviklingslandenes interesser, kræver også dette knofedt. Som man tørt konstaterer i det Vestjyske, så kan man jo kun være ét sted af gangen.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer