Finanslovsforslag: Hvor er prioriteringen af energiforskningen blevet af?

Af Hanne Jersild, WWF Verdensnaturfonden

Grønne energiteknologier er en af de helt store eksportvarer, som Danmark har på hylderne. I 2015 udgjorde eksport af energiteknologi omkring 10 % af den samlede vareeksport - det er mere end i noget andet europæisk land, og det er de grønne teknologier, der står for største del. Samtidig åbner ratificeringen af Paris-aftalen for nye globale muligheder for dansk teknologi og knowhow.

Eksportpotentialet afspejles imidlertid langt fra stærkt nok i de offentlige danske midler til energiforskning. Tidligere har midlerne ligget på ca. 1 mia. kr. om året - det gør de ikke længere og udgør nu en mindre andel af de samlede offentlige forskningsmidler i Danmark end i vores nabolande Tyskland og Sverige.

Sidste år blev det største energiforskningsprogram EUDP (energiteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram) mere end halveret til omkring 180 mio. kr. i forbindelse med finanslovsforhandlingerne for 2016. En gevaldig nedprioritering, som mødte stor kritik fra både erhvervsorganisationer og NGOer. Også Innovationsfondens midler til energi blev reduceret.

Kort tid efter underskrev regeringen præsident Obamas erklæring Mission Innovation om en fordobling af energiforskningsmidlerne i 2020. Man kunne derfor tro, at finanslovsforslaget for 2017 ville rette op på den kraftige barbering fra sidste år. Men det ligger ikke umiddelbart i de kort, regeringen har spillet ud, og det kan ikke andet end at undre. For hvor er troværdigheden så henne?

Ligesom sidste år er der i forslaget fx kun afsat en mindre grundbevilling på 53 mio. kr. til EUDP. Derudover har regeringen lagt op til, at der kan komme ekstra midler fra den såkaldte forskningsreserve, som Folketingets partier skal forhandle fordelingen af. Her foreslår regeringen, at der i alt fordeles 182 mio. kr. mellem de forskellige udviklings- og demonstrationsprogrammer. Det samlede beløb fra reserven, som regeringen har afsat til demonstrationsprogrammerne, er på niveau med det, EUDP blev beskåret med sidste år. Det er ganske enkelt ikke godt nok.

Det er desuden indlysende, at det ikke er nok at hæve midlerne i et enkelt af energiforskningsprogrammerne - det er de samlede midler, som bør have et løft, hvis de danske styrkepositioner inden for grønne energiteknologier skal fastholdes og videreudvikles.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer