Danmark skal sikre menneskerettighederne i arbejdet med de nye mål

Af Tania Dethlefsen, Sex & Samfund

September 2015

Med sin rettighedsbaserede udviklingsstrategi står Danmark helt i front hvad angår anerkendelsen af, at ingen rettigheder er vigtigere end andre, og at sikring af menneskers rettigheder både er et mål og et middel til at sikre bedre liv for alle mennesker.

Danmark kæmpede hårdt for, at menneskerettigheder blev sikret i beslutningsdokumentet i New York. Og det er faktisk lykkedes på mange områder: vigtigheden af Verdenserklæringen om Menneskerettigheder fra 1948 er blevet genbekræftet, og man har understreget, at alle stater har ansvar for at respektere, beskytte og fremme rettigheder for alle mennesker.

Det er samtidig en stor rettighedssejr, at ligestilling har fået sit eget mål, og at man anerkender princippet om, at bæredygtig udvikling ikke kan opnås, hvis halvdelen af verdens befolkning – kvinderne – holdes ude. Det kræver nemlig, at deres rettigheder bliver respekteret, hvilket mange af dem ikke gør i dag: ca. 225 millioner kvinder ville fx gerne kunne bestemme, om de skal have børn og i så fald hvornår, hvor mange og med hvem – men kan ikke få lov til det, fordi de ikke har adgang, råd eller lov til at bruge prævention.

Til sammenligning med den danske udviklingsstrategi har beslutningsdokumentet fra New York dog ikke en rettighedsbaseret tilgang til udvikling. Derfor er det vigtigt, at Danmark forbliver i sin rolle som foregangsland, og arbejder for at menneskerettigheder sikres i implementeringen af målene.

I denne forbindelse bør Danmark:

• Fastholde den rettighedsbaserede tilgang til udviklingsbistand i sin nationale handlingsplan for implementering af bæredygtighedsmålene

• Bruge processen for udvikling af indikatorer til at sikre nogle af de rettigheder, som ikke indgår i målene - herunder de seksuelle rettigheder

• Holde verdens regeringer ansvarlige for deres rettighedsforpligtelser, ved fx fortsat at støtte op om UPR-processen og reagere på de anbefalinger, som Danmark selv får, når vi bliver eksamineret

Taget i betragtning hvor stor modstand der er mod særligt nogle menneskerettigheder i FN, bør det fejres, at vi har fået en ny global udviklingsramme som forhåbentligt kan accelerere yderligere økonomisk, social og miljømæssig fremgang for verden. Danmark skal nu bruge den til at sikre, at alle mennesker oplever at kunne leve de liv de vil og leve op til deres fulde potentialer.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer