Øget adgang til energi må ske i samspil med klimaløsninger

Af Jacob Fjalland, WWF Verdensnaturfonden

September 2015

Det går for langsomt med verdens omstilling til en grøn økonomi, med klimasmarte løsninger og vedvarende energi, hvis vi skal holde os under de 2 graders temperaturstigning, som ifølge forskningen er grænsen for, hvad planetens økosystemer kan klare uden, at det leder til katastrofale og uoprettelige konsekvenser.

Vi ser allerede flere steder i verden hvordan ekstreme forandringer i klimaet fundamentalt kan ændre betingelserne for menneskers liv. Kraftigere storme og længere tørke fastholder folk i fattigdom, og kan være dråben der får bægeret til at flyde over i skrøbelige stater.

Over en milliard mennesker i udviklingslandene skal ud af energi-fattigdom i løbet af de næste årtier. Det bliver en kæmpe udfordring at sikre, at den voldsomme stigning i efterspørgslen på energi ikke sender os ud over klimaafgrunden. Det er derfor helt afgørende, at energiudviklingen i udviklingslandene springer fossile brændsler over, og tager smutvejen til ren og vedvarende energi.

To af de nye mål for bæredygtig udvikling sætter rammen for at finde løsninger på disse udfordringer. Mål 13 om omgående handling for at bekæmpe klimaforandringer og dets konsekvenser, afhænger i høj grad af om verdens ledere på klimatopmødet COP21 i Paris til december bliver enige om en samlet ambitiøs klimaaftale.

Danmark bør her gå forrest for at sikre, at verdens rigeste lande lever op til deres forpligtelse fra COP15 i København om at skaffe de 100 mia. USD om året, der skal til for at finansiere klimaløsninger i verdens fattigste lande.

Mål 7 om at sikre adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til alle, peger mod hvordan vi kan sikre bedre levevilkår for verdens fattigste gennem adgang til energi, uden at den globale CO2-udledning eksploderer.

Desværre er det vigtige delmål 7.2 omkring andelen af vedvarende energi i det globale energimiks endt med at blive meget ukonkret, hvilket skaber stor usikkerhed om, hvorvidt dette mål vil skabe reelle resultater. Det er derfor afgørende, at lande som Danmark arbejder målrettet for at få vedtaget ambitiøse indikatorer for opnåelsen af delmål 7.2.

I lyset af ovenstående er det vel næsten unødvendigt at nævne, at den danske regering kraftigt bør genoverveje sine planer om at reducere Danmarks klimaambitioner og skære i bistanden til at finde miljø- og klimaløsninger i verdens fattigste lande.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer