Vi skal investere os ud af fattigdom

Af Udenrigsminister Kristian Jensen (V)

September 2015

De nye verdensmål kræver, at vi ser udviklingssamarbejdet i et nyt lys: Som en investering i udvikling, fremfor passiv bistand.

Vi taler investeringer, som vi forventer et afkast fra i form af resultater i uddannelse, jobs, demokrati, energiløsninger, sundhed etc. til gavn for verdens fattigste.

Der er behov for en tilgang til investering i udvikling, der trækker på flere elementer.

For det første skal vi aktivt bruge udviklingssamarbejdet som en løftestang til at fremme flere private investeringer i udviklingslandene. Vi kan ganske simpelt ikke løse udviklingslandenes udfordringer, hvis ikke vi får den private sektor meget mere med. Vi skal have danske kompetencer endnu mere i spil ude i verden - også til gavn for Danmark.

For det andet skal vi understøtte udviklingslandenes egen investering i udvikling ved at støtte opbygning af effektive og fair rets- og skattesystemer.

Og for det tredje skal vi inddrage landene yderligere i international handel og øget regional integration med henblik på vækst og fattigdomsbekæmpelse.

Vi skal være parate til løbe en risiko med vores investeringer i skrøbelige lande, hvor afkastet til gengæld kan vise sig tilsvarende stort i form af fred og stabilitet - og en dividende i form af færre flygtninge og mindre terror. Mens andre investeringer kan være mere sikre og give afkast også til dansk erhvervsliv.

Vi kommer til, endnu engang, at tage et frisk kig på vores erhvervsinstrumenter, og her kommer Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) uden tvivl til at spille en central rolle.

Verdensmålene - der skal føre os frem mod en bæredygtig verden i 2030 - har vi selv været med til at forhandle på plads, og de bliver nu præsenteret på FN-topmødet senere på måneden.

Og der er tale om en historisk milepæl. Det er ikke bare 2015-målene, version 2.0.

De nye verdensmål vil gælde for alle lande - og gavne alle lande. Vi skal udrydde ekstrem fattigdom inden for en generation. Det kan vi. Og det skal vi.

Vi er allerede klædt godt på til at følge op på målene. Vi har et udviklingssamarbejde i verdensklasse. Danmark lever op til den internationale målsætning om at yde 0,7 procent af vores samlede velstand i udviklingsbistand.

Og vi er fortsat del af en eksklusiv gruppe på fem lande i verden, der prioriterer mest af vores samlede velstand til at hjælpe verdens fattigste.

Men én ting er sikkert: Uanset hvor meget vi yder, vil bistand alene ikke kunne løfte verden ud af fattigdom og sikre en bæredygtig udvikling.

Der er brug for alles engagement og investeringer.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer