Ocean Grabbing - Nej tak!

Af Mads Barbesgaard, Politisk Formand i Afrika Kontakt

September 2014

I samarbejde med Masifundise (SA), Transnational Institute (NL) og World Forum of Fisher Peoples (International) har Afrika Kontakt udarbejdet en rapport, der sætter navn på en bekymrende tendens verden over: ’Ocean Grabbing’.

Med konkrete eksempler fra hele verden afdækker rapporten de mange forskellige måder, hvorigennem småfiskere frarøves adgang til ressourcer som følge af Ocean Grabbing: fra udvidelse af luksus-turist ressorter, der ekskluderer kystfiskere på Sri Lanka, over destruktion af mangrove-områder i Ecuador til fordel for eksportorienteret akvakultur, til ren og skær privatiseringspolitikker, der har uddelt havets ressourcer til stordriftsfiskeriet i Canada.

Som rapporten klargør, sker denne frarøvelse, fordi beslutningsprocesser omkring ressourcerne ikke tilgodeser de ofte politisk marginaliserede småfiskere, men i stedet styres af andre interesser – fra transnationale selskabers profithensyn til miljøorganisationers øko-centriske naturhensyn. Og selv om denne frarøvelse af naturressourcer er noget, der har katastrofale konsekvenser for mange millioner mennesker, er det en helt overset problemstilling.

Afrika Kontakt deltog i sidste uge i det verdensomspændende småfiskernetværk, World Forum of Fisher Peoples (WFFP) kongres i Sydafrika, der samlede netværkets medlemsorganisationer fra over 30 lande. Her blev rapporten præsenteret, og på den baggrund diskuterede de mange delegerede, hvordan WFFP skulle kæmpe imod Ocean Grabbing – med særlig fokus på Verdensbankens såkaldte Global Partnership for Oceans (GPO), der blev identificeret som en af de helt store drivkræfter bag Ocean Grabbing.

Med en solid pose penge i ryggen arbejder GPO-programmet nemlig for at fremme en privatisering og markedsgørelse af havets ressourcer verden over. Ifølge Verdensbanken er det den eneste vej frem for at sikre bæredygtigt fiskeri, men i samtlige lande hvor modellen er introduceret (herunder Danmark), har det medført omfattende koncentration af havets ressourcer blandt få kapitalstærke aktører, mens småfiskere frarøves adgang til dem. Især i det Globale Syd vil denne model få katastrofale konsekvenser for de mange millioner småfiskere, hvis eksistensgrundlag afhænger af adgang til havet. Fra kongressen lød der således et helt klart budskab til Verdensbanken og de forskellige ’partnere’, der støtter op om programmet: vi går til kamp mod jeres Ocean Grabbing!

Læs rapporten her eller se Afrika Kontakts præsentation af rapporten her

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer