Højrisikable investeringer i fossil energi truer kundernes pension

Af Hanne Jersild, seniorrådgiver, WWF Verdensnaturfonden

December 2014

Godt 7,3 milliarder kroner af danskernes pensionsopsparinger er bundet i olieselskaber med så højrisikable projekter, at pensionsopsparerne risikerer at tabe penge på investeringerne.

Det viser rapporten ”Ansvar for fremtiden? – Danske pensionskasser og klimaudfordringen”, som WWF Verdensnaturfonden offentliggjorde i november.

Rapporten har undersøgt Danmarks 16 største pensionsselskaber og deres investeringer i de 20 olieselskaber, der vurderes at være blandt de mest økonomisk risikable at investere i pga. olieudvinding i de arktiske områder, på dybt hav eller fra tjæresand. Alt sammen projekter som er meget dyre, og hvor miljøkatastrofen lurer lige om hjørnet. Her taler vi altså om, at pensionskundernes penge er investeret i fossile brændsler, som ikke alene skader klimaet, men samtidig set ud fra en ren økonomisk vinkel er en særdeles risikabel affære.

Rapporten indeholder også en kvalitativ analyse af klimahensyn i pensionsselskabernes investeringer. Den viser en stigende tendens til, at danske pensionsselskaber investerer direkte i større vedvarende energiprojekter, primært havmøller. Dette er naturligvis positivt. Men det er problematisk, at der hos ingen af selskaberne samtidig er lagt strategier for frasalg af fossile investeringer.

FN's klimapanel slog for nyligt fast, at verden er på vej mod betydelige klimaforandringer, men at der stadig er mulighed for at holde den globale temperaturstigning under 2 grader, hvis der sættes kraftigt ind med betydelige investeringer i vedvarende energi og energieffektive løsninger.

Pensionsselskaberne har en vigtig rolle at spille i den grønne omstilling. Det understregede FN's generalsekretær Ban Ki-moon også i forbindelse med præsentationen i november af klimapanelets femte rapport: ”I have been urging companies like pension funds or insurance companies to reduce their investments in coal and a fossil-fuel based economy to move to renewable sources of energy”.

De danske pensionsselskaber bør gribe opfordringen og erkende, at de har et medansvar for at vende udviklingen bort fra kul, olie og gas. Et første skridt er at sælge deres højriskable fossile investeringer fra. Hellere i dag end i morgen.

Læs hele rapporten på wwf.dk

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer